Træningen

“Generel beskrivelse af den sansemotoriske træning”


I træningen arbejdes med sanserne, som er motorikkens byggesten. Den vestibulære sans registrerer hovedets bevægelser og stilling i forhold til resten af kroppen samt tyngdekraften. Følesansen registrerer berøring, tryk, temperatur og smerte. Muskel/ledsansen registrerer kroppens stilling og bevægelse.
Disse kaldes de primære sanser. Sanserne danner sammen med synet grundlaget for balancen og dermed for al bevægelse. Det afgørende for barnets motoriske udvikling er, disse tre sanser er velfungerende.
Når I skal i gang med at træne jeres barn, er træningen præcist tilpasset jeres barnets sansemotoriske udfordringer.

I skal hver dag arbejde med alle tre sanser!

Følesansen, her skal I massere og berøre barnet på hele kroppen. I starten vil det være korte seancer, måske kun få minutter, men efterhånden vil barnet kunne klare at få massage i længere tid. For nogle børn starter berøring uden på tøjet, og på sigt vil de også kunne modtage massage på den bare hud, hvilket øger effekten af berøringen. Dermed øges barnets kropsbevidsthed og følesansens tolerance. Det er grundlæggende for barnet, at det kan mærke sig selv for dermed at kunne mærke andre.
Træningen af vestibulærsansen skal ske i en gynge, siddehængkøjen eller lignende. Træningen kan enten være vilde gyngeture, som opkvikker barnet eller stille ture som dæmper barnet - igen alt efter jeres barns sansemotoriske udfordringer. Det er dig som forældre, der skal gynge barnet, da barnet altid selv vil vælge det gyngetempo, det bedst kan lide, og som ikke er forbundet med ubehag i form af svimmelhed.  Som tommelfingerregel skal barnet mestre både de vilde og de stille ture og selv aktivt søge disse på sigt.
Muskel /led sansen skal også dagligt udfordres. Denne sans ” snylter” på de to andre og er afhængig af at føle - og vestibulærsanserne fungerer optimalt. Det kræver mange gange og timers gentagelser for at mestre en bevægelse til perfektion og dermed kunne bruge den automatisk uden at bruge tankevirksomhed på det. Derfor er det vigtigt at udfordre barnet motorisk, og at banet har tid og muligheder for at øve sig igen og igen.
Ofte er det ved at kikke på barnets bevægemønster, vi som forældre bliver opmærksomme på, at vores barn har nogle sansemotoriske udfordringer. Disse udfordringer har rødder i føle - og vestibulærsanserne.


 

 

 

Forside.. l.. SKAARUP.. l.. Rytmik.. l.. Motorik.. l.. Motorikvejledning.. l ..Priser.. l...Partnere.. l ..Kontakt.. l.. Blog


www.skaaruprytmik.dk 2012-2013 All rights reserved Website released May 2012 Foto: Monica Bach & Christina Skaarup Design& Layot Lynekilde.dk 2012

© Skaaruprytmik 2014